DOLANDIRICILIK MAĞDURLARI NE YAPMALI? DOLANDIRICILIK SUÇU VE CEZASI
Dolandırıcılık suçu, failin hileli hareketlerle bir kimseyi aldatarak mağdurun zararına, kendisi veya bir başkası yararına menfaat temin etmesiyle oluşur. Dolandırıcılık suçunda, dolandırıcılık mağdurlarının rızası söz konusudur ancak dolandırıcılık mağduru olan kişilerin bu rızası mağdurun hileli davranışları ile iradeleri sakatlanarak verilmiştir. Bu nedenle dolandırıcılık suçunda failin hukuken geçerli iradesinden bahsedilemez. Dolandırıcılık suçlarında mağdurun hileli davranışlarla iradesinin sakatlandığı hususunun delillendirilmesi ve ispat edilmesi çok önemlidir. Delil olmadan yapılan savcılık şikâyetleri genellikle hukuki ihtilaf olarak nitelendirilerek Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar verilmektedir.
DOLANDIRICILIK ŞİKAYETİ NASIL YAPILIR?
Dolandırıcılık suçu takibi şikâyete bağlı suçlardan değildir. Dolandırıcılık suçu mağduru olan kişi karakola veya savcılığa suç duyurusunda bulunarak şikâyetçi olabilir. Savcılık şikâyet dilekçe örneği, Karakol şikâyet dilekçe örneği için Gaziantep Ceza Avukatı, Gaziantep Ağır Ceza Avukatı olarak Hukuk Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.
Dolandırıcılık mağduru olan, dolandırılan kişiler Cumhuriyet savcılığına suç duyurusuna bulunarak soruşturma başlatılmasını sağlayabilirler. Soruşturma sonunda yeterli şüphe elde edilirse Cumhuriyet savcısı tarafından kamu davası açılacaktır.
DOLANDIRICILIK SUÇUNDA UZLAŞTIRMA
Dolandırıcılık suçunun basit hali uzlaştırmaya tabidir. Basit dolandırıcılıkta uzlaştırmadan sonuç alınamaz ise kamu davası açılır ve mahkeme yargılamaya devam eder. Nitelikli dolandırıcılık suçunda uzlaştırma hükümleri uygulanmaz.
DOLANDIRICILIK SUÇUNUN CEZASI NE KADAR?
Türk Ceza Kanunumuza göre Basit Dolandırıcılık Suçunun Cezası 1 yıldan 5 yıla hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun Cezası ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır. Türk Ceza Kanunumuzda Nitelikli Dolandırıcılık Suçunun failine daha fazla ceza verilmesi gereken haller de mevcuttur.
DOLANDIRICILIK MAĞDURLARI – DOLANDIRILDIM NE YAPMALIYIM?
EVLİLİK VAADİYLE DOLANDIRILANLAR NE YAPMALIDIR?
Günümüzde Evlilik Vaadiyle Dolandırıcılık Suçu oldukça artmıştır. Evlenme vaadiyle dolandırılan kişiler karakola şikayet dilekçesi vererek veya savcılığa suç duyurusunda bulunarak kendisini dolandıran kişiden şikayetçi olabilirler. Genellikle bu suç evlenme siteleri, arkadaşlık siteleri vasıtası ile mağdur olan kişiye ulaşılmasıyla işlenir. Arkadaşlık sitelerinde dolandırıcılık suçu cezası için Gaziantep Ceza Avukatı, Gaziantep Ağır Ceza Avukatı olarak en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.
İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE DOLANDIRILMA
Günümüzde internetten yapılan alışverişler oldukça artmıştır. Bununla beraber internetten yapılan alışverişlerde dolandırıcılık da artmıştır. Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde yapılan dolandırıcılıkların artması Gaziantep Ceza Avukatı olarak instagram dolandırıcılığı, internet alışveriş dolandırıcılığı suçlarından tarafımıza ulaşan kişi sayısını da artırmıştır. Gaziantep Bilişim Avukatı, Gaziantep Ceza Avukatı, Gaziantep Ceza Davası Avukatı olarak, İnternet Kredi Kartı Dolandırıcılığı, İnstagram Alışveriş Dolandırıcılığı, İnternetten Alışveriş Dolandırıcılığı, Dolandırıldım Ne Yapmalıyım, Dolandırılanlar ne yapmalı, Kapora Dolandırıcılığı, Kapora mağdurları, dolandırıcılık mağdurları konularında müvekkillerimize en iyi şekilde hizmet vermekteyiz.
Gaziantep Avukat
Gaziantep'de faaliyet gösteren Hukuk Büromuz Gaziantep Avukat, Gaziantep Ceza Avukatı, Gaziantep Bilişim Avukatı olarak müvekkillerine en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermektedir.