+Blog Yazıları


Suç Duyurusunu Nereye Yapmalıyım?

Suç duyurusunda bulunmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. İl ve ilçe merkezlerinde emniyet teşkilatının birimi olan karakollara, kırsal bölgede ise jandarmaya müracaat ile suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Karakola ya da jandarmaya giderek suç duyurusunda bulunabileceğiniz gibi doğrudan savcılığa müracaat ederek de suç duyurusunda bulunma imkanınız vardır. Nihayetinde karakol ya da jandarma önünde yapılan tüm şikayetler ve ihbarlar da savcılığa intikal ettiğinden bu noktada birden fazla imkan bulunmaktadır.
Zira online olarak CİMER üzerinden de vatandaşların şikayetlerini ya da ihbarlarını iletmeleri mümkündür. CİMER üzerinden yapılacak şikayetler ve ihbarlar, yetkili kişiler tarafından ilgili makamlara aktarılmakta ve hukuki süreç başlatılmaktadır.

Suç Duyurusunu Nasıl Yapacağım?

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınızın (nüfus cüzdanınızın) yanınızda bulunması koşulu ile sözlü ya da yazılı olarak yukarıda açıklanan (karakol, jandarma, savcılık) makamlardan birine doğrudan ya da vekil aracılığıyla şikayette ya da ihbarda bulunabilirsiniz.
Suç duyurunuzu sözlü olarak yaptığınız takdirde şikayetiniz ya da ihbarınız tutanağa geçirilmek suretiyle işleme alınacaktır. Sözlü olarak yapılan müracaattan sonra tarafınıza suç duyurunuzu içeren bir nüsha tutanak verilecektir.

Yazılı olarak suç duyurusunda bulunmak istediğinizde, bir dilekçe hazırlamak ve olayları sıralayarak şikayetinizi ya da ihbarınızı dile getirmeniz gerekmektedir. Hazırladığınız dilekçeyi ilgili makamlardan birine teslim ettiğinizde suç duyurunuz adına hukuki süreç başlamış olacaktır.

Şikayette Bulunacağım Şahsı Tanımıyorum. ?

Hakkında suç duyurusunda bulunmak istediğiniz kişiyi bizzat tanımıyor olabilirsiniz. Bu durum suç duyurusunda bulunmanız açısından herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Şahsın eşkalini, yaşadığı ya da bulunduğu yeri, şayet biliyorsanız çalıştığı işyerini, telefon numarasını vs. şeklindeki bilgileri ekleyerek yine de şikayette bulunabilirsiniz. Şikayette bulunmak istediğiniz kişinin hiçbir bilgisini bilmiyor olsanız, örneğin evinize hırsız girmiş ve hırsızı hiçbir şekilde görmemiş dahi olsanız, yine de suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suça konu eylemi doğru şekilde ifade etmeniz, hukuki sürecin başlaması yönünden yeterli olacaktır.

Suç Duyurusunda Bulunmak İçin Avukat Şart Mı?

Hukuki açıdan avukat aracılığıyla suç duyurusunda bulunmak gibi zorunluluk yoktur. Avukatınız olmadan da suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Ancak, suça konu eylemin hukuki prosedüre uygun bir şekilde dile getirilmesi ve şikayetin yetkili makamlar nezdinde profesyonel bir şekilde takibinin sağlanabilmesi maksadıyla avukat aracılığıyla suç duyurusunda bulunmakta fayda vardır.

Nitekim uygulamada en çok karşılaşılan sorunlardan biri de vatandaşın yapmış olduğu şikayetin hangi aşamada olduğunu bilememesinden kaynaklanmaktadır. Vatandaşlardan yaptıkları şikayetin akıbetini bilemediklerinden, şikayetin düştüğünü ya da işleme alınmadığını düşünmektedir. Avukat aracılığıyla yürütülecek bir hukuki sürecin bu anlamda önemi büyüktür.

Bu anlamda uzman Gaziantep Avukatı Fuat Ziya Çiftçi'ye danışabilirsiniz. Randevu ve detaylı bilgi için iletişim adreslerimizden iletişime geçebilirsiniz

Suç Duyurusuna İlişkin Dilekçe Nasıl Olmalıdır?

Yazılı olarak yapacağınız müracaatlarda dilekçenizde aşağıdaki unsurlar bulunmalıdır:

  • Şikayeti ya da ihbarı ileteceğiniz makamın adı (örneğin; Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına)
  • Şikayette bulunan dilekçe sahibinin kimlik bilgileri ve adresi
  • Hakkında şikayette bulunulan kişinin bilgileri (bilmiyorsanız tarif etmek yeterlidir)
  • Suç tarihi mutlak surette yazılmalıdır. (örneğin; … tarihinde arabama hırsız girdi)
  • Suça duyurusuna konu eylem, olay sırasına göre açıklanmalıdır.
  • Delilleriniz varsa bunlar belirtilmelidir. (örneğin; şahit isimleri)
  • Dilekçenin sonunda şikayetçi olduğunuz ya da ihbarda bulunduğunuz açıkça belirtilmelidir.

Dilekçenizin hukuki bir dil neticesinde hazırlanması ile cezai sürecin profesyonel bir şekilde takip edilmesi ve bu bağlamda hak kaybına uğramamanız adına bu anlamda uzman Gaziantep Avukatı Fuat Ziya Çiftçi'ye danışabilirsiniz. Randevu ve detaylı bilgi için iletişim adreslerimizden iletişime geçebilirsiniz