+Blog Yazıları


Sigortalı olarak çalışan işçinin, iş sözleşmesinin feshedilmesi ile birlikte işveren, işten ayrılış bildirgesi düzenlemek zorundadır. İşçinin iş sözleşmesinin ne sebeple sona erdiği, işten çıkış bildirgesine eklenir. İşten çıkış kodu da denilen bu kodlar, işçinin hangi sebeple işyerinden ayrıldığını göstermektedir.

İşten çıkış kodu oldukça önemli olup, çalışma hayatında, kişinin her zaman karşısına çıkacak ve belki çalışma hayatını dahi etkileyebilecektir. İşten çıkış kodları, işçinin İşkur’a başvurusu ve işsizlik maaşı talebi ile daha da önem kazanmaktadır. Çünkü İşkur bazı işten çıkış kodları bulunan işçilerin işsizlik maaşı talebini reddetmekte, maaş bağlamamaktadır.

İşten Çıkış Kodu Nasıl Düzeltilir?

İşten çıkış bildirgesi, işçinin işten ayrılmasından itibaren, 10 gün içerisinde düzenlenmelidir. İşten çıkış kodu hatalı olarak verilen ya da bilinçli olarak yanlış yazılan işçi, işverene 10 gün içerisinde başvuru yapmalıdır. Bu süre içerisinde başvuru yapıldığı takdirde, işverenin kodu değiştirmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak işveren kötüniyetli olarak işten çıkış kodunu yanlış bildirmiş ise, daha sonra işçi alacağı davası ile karşılaşmamak adına, bu talebi reddedecek ve düzeltmeyecektir. Eğer işveren hatalı olarak kodu yanlış bildirmiş ise, 10 gün içerisinde e-bildirge sistemi üzerinden düzeltebilir.

10 günlük süre geçtikten sonra işveren kod değişikliği yapamayacaktır. Bu süre geçtikten sonra kod değişikliği, ancak işyerinin bulunduğu yer Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılarak, kodun değişmesini gerektiren belgeler sunularak yapılır. Bu daha zahmetli ve pratikte işverenler tarafından uygulanmayan bir yoldur.

İşçi, İşten Çıkış Kodunun Değişmesi İçin Başvuru Yapabilir mi?

 

İşçi tek başına, işten çıkış kodunun değiştirilmesi için, İşkur ya da Sgk’ya başvuru yapamaz. Bu konuda 2013/11 Sayılı SGK Genelgesi’ne göre; “sigortalıların işten ayrılış nedenine yönelik talepleri işverenle birlikte müracaat etmişse değiştirilecek, bunun dışında sigortalı taleplerinde işten ayrılış nedeni ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır”.

Arabuluculuk Son Tutanağı ile İşsizlik Maaşı Bağlanabilir mi?

 

Tarafların anlaştıklarına dair arabuluculuk son tutanağı imzalanmışsa, bu evrakla da işsizlik maaşı bağlanabilir. Burada önemli olan arabuluculuk aşamasının anlaşma ile sonuçlanmış olmasıdır.

İŞKUR tarafından yayınlanan 21.02.2018 tarih ve 72808405-400-6040 sayılı yazı ile işverenin çıkış kodunu yanlış bildirmesi ile ortaya çıkan mağduriyet giderilmiş oldu.

İşçi, işçilik alacaklarının ödenmiş olduğuna dair banka dekontları, maaş bordrosu, kesinleşmiş mahkeme kararı, arabuluculuk son tutanağı gibi belgeler ile başvuru yapması halinde SGK kayıtlarının güncellenmesine gerek olmaksızın işçiye işsizlik maaşı bağlanabilmektedir. Başvurunu ardından İşkur tarafından işçiye işsizlik maaşı bağlanacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.